Yanlış kaynayan kemik belirtileri nelerdir?
Yanlış kaynamanın kemiğinde hangi bölgesinde olduğuna bağlı olarak belirtilerde değişebilir. Eğer yanlış kaynama kemiğin ekleme yakın eklem dışı bir bölgesinde ise kemikte bükülme, eklem yöneliminde farklılıklar ve eklem hareket açıklığında azalma fark edilebilir. Kemiğin orta bölümünde olan yanlış kaynamamalarda yanlış kaynaşmanın en önemli belirtisi fark edilir derecede şekil farklılıkları ve yük taşıma özelliklerinin değişmesine bağlı olarak uzun aktivitelerden sonra özellikle alt taraftaki kemiklerde eklemlere yakın ağrının oluşmasıdır. Eklem içi kırıkların yanlış kaynamalarında eklemde hızlı bir bozulma, kıkırdak kaybı, eklem hareket açıklığında azalma ve eklem hareketleriyle ağrı en belirgin şikayetlerdir. Hareketle ortaya çıkan ses ve atlama hissi gibi erken bulgular sonrasında ağrı ile devam eder.
Yanlış kaynayan kemik ağrı yaparmı?
Yanlış kaynamanın kemiğin hangi bölgesinde olduğuna bağlı olarak farklı şekillerde ağrı ortaya çıkabilir. Uzun kemiklerin orta bölümlerindeki yanlış kaynamalarda yük taşıma özelliklerinin değişmesi nedeniyle ağırlık taşıma ve aktivite sonrasında gece de devam edebilen ağrı şikayetleri oluşabilir. Bu ağrılar yanlış kaynama bölgesinde veya yanlış kaynama bölgesine yakın eklemlerde oluşabilir. Eklem içindeki kırıkların yanlış kaynamalarında hareketle atlama, atlamaya eşlik eden ağrı şikayeti erken dönemde fark edilebilir
Yanlış kaynayan kemik nasıl düzeltilir?
Kaynama tamamlandıktan sonra erişkin yaşlarda kemiklerde kendiliğinden düzelme beklenmez. Özellikle 10 yaşından küçük çocuklarda yeniden şekillenme yanlış kanamalarda belirgin düzelme oluşmasına yardımcı olur. Bu nedenle erişkinlerde yanlış kaynamanın tedavisi gerektiğinde ameliyatlı yöntemlerle yapılır.
Yanlış kaynayan kemik nasıl kırılır?
Yanlış kanamalarda tedavi gerekliliği yapılan muayene ve tetkiklerin incelemesinden sonra karar verilen tecrübe gerektiren bir süreçtir. Yanlış kaynamanın oluşturduğu şekil farklılığı tek yönlü veya birden fazla yönlü olabilir. Şekil bozukluğu iyi analiz edildikten sonra yanlış kaynama bölgesinden veya yapılan planlamaya göre farklı bir bölgeden kemikte kesiler oluşturulur. Kemikteki kesilere osteotomi adı verilir. Osteotomiler genellikle bir çeşit tespit yöntemiyle sabitlenir.
Ayak kırık yanlış kaynama belirtileri nelerdir?
Ayakta bulunan birçok kemikte yanlış kaynama oluşabilir. Ayak kemiklerinin yanlış kaymalarında en sık yakınma şekil bozukluğundan çok ayakkabı giyiminde zorluk, ayakkabı vurukları, yürüme sonrası oluşan ağrı şeklinde olur. Aşırı yer değiştirmiş yanlış kaynamalarda ise kemiklerin farklı şekilleri çıkıntılar oluşturabilir ve bunlar ele gelebilir.
Yanlış kaynayan kemik ameliyatı var mıdır?
Yanlış kaynamalar tedavi gerektirdiğinde osteotomi adı verilen işlem ile düzeltilir. Osteotomi ameliyatları uygun bölgelerde yarı açık veya açık tekniklerle yapılır. Osteotomiinin yapıldığı kemik bölgesine göre plak vida veya kanal içi çivilerle tespit tamamlanır.
Yanlış kaynayan kemik düzelir mi?
Erişkin yaş grubunda yanlış kaynayan kemikler kendiliğinden düzelmez. Büyüme kıkırdakları açık olan çocuklarda yanlış kaynaşmanın yerine ve yönüne göre belirlenen miktarlarda yeniden şekillenme ile düzelme oluşabilir. Özellikle 10 yaşın altındaki çocuklarda belirgin şekil farklılıkları yeniden şekillenme ile düzelebileceğinden aktif tedavi gerektirmez.
Kaynamamış Kırıklar ve Şekil Bozukluklarının Tedavisi Nasıl Yapılır?
Kaynamamış kırıklarda özellikle uzun kemiklerin orta bölümlerinde oluşan kaynamamalarda şekil bozuklukları oluşabilir. Bu şekil bozuklukları yük vermeyle hareketli olabileceği gibi bazen vücut ağırlığı ile hareket etmeyen şekilde de olabilir. Şekil bozukluğu ile birlikte olan kaynamamalarda tedavi daha karmaşıktır. Tek başına kaynama veya şekil bozukluğunun tedavisinden çok daha zor tedaviler gerekir. Daha karmaşık olan bu tedavilerin iyileşme dönemleri de genellikle daha uzundur. Kaynamamanın nedenine yönelik olarak yapılan işlemlere şekil bozukluğunu düzeltecek işlemler de eklenir. Bu işlemler tek bir seansta yapılabileceği gibi yavaş düzeltmeler şeklinde de planlanabilir. Tek bir işlemle yapılan düzeltmelerinde sıklıkla vücudun dışında herhangi bir tespit cihazı bırakılmaz. Tedrici düzeltmelerde ise eksternal fiksatör denilen vücut dışında parçaları olan tespit cihazları kullanılır