Triangüler Fibrokartilaj Kompleks (TFCC) Nedir?
TFCC el bileğinde bulunan ve eklemin sağlamlığı ile uyumlu hareketlerinden sorumlu bir yapıdır. Bu yapı, radius (kol kemiği) ile ulna (dirsek kemiği) arasındaki eklemi destekler ve yük aktarımını sağlar.
Şekil 1 TFCC kırmızı çok köşeli yıldız bölgenin içinde gösterilen birden fazla yapının birleşimi ile oluşan önemli bir oluşumdur
TFCC Hasarı Nasıl Sorunlar Oluşturur?
El bileğinde ağrı en belirgin şikayettir. Ağrı sıklıkla elin kullanılmasıyla ortaya çıkar veya sürekli hafif ağrı kullanmayla belirgin derecede artar. Ağrının yeri sıklıkla serçe parmak tarafındaki bilek bölgesindedir. Ön kolun dönmeli hareketleri ve yüklenmeli işler ağrıyı arttırır.
Şekil 2 TFCC sorunlarında ağrı genellikle bilek üst ve 5. parmak tarafı dış bölümündedir
TFCC Sorunlarının Tanısı Nasıl Yapılır?
Yaralanma veya zorlama öyküsü ile ulnar taraflı el bilek ağrısı olanların muayenelerinde genellikle hareketlerin sonlarına doğru aynı bölgede ağrı artar. Dokunmayla bölge hassastır. Distal radyoulnar eklem (radius ve ulna kemiklerinin el bileğinde oluşturdukları eklem) hareketleri sıklıkla ağrıyı arttırır. Ulna başından bası ile eklemde fazladan hareket ve bununla birilikte şiddetlenen ağrı olabilir.
Bu bulgularla öncelikle düz filmler elde edilir. Düz filmlerde ulnar uç çıkıntı (stiloid) kırıkları veya kopmalarının işaretleri görülebilir. Radius ve ulna eklem seviyeleri arasındaki ilişki bozulmuş olabilir ev düz filmlerde ölçülebilir. Sıklıkla TFCC görüntülenmesinde manyetik rezonans incelemeden faydalanılır. Ekleme radyoopak ilaç verilerek elde edilen MR görüntüleri daha değerli bilgiler verir.
Şekil 3 TFCC lezyonunda artroMR da radyoulnar eklem aralığına kaçak gösterilebilir
TFCC Hasarları Nasıl Tedavi Edilir?
Yaralanma sonrası belirgin instabilite veya eşlik eden ciddi kemik sorunlar olmadığında TFCC zedelenmelerinde 8-10 haftalık atel, alçı uygulamaları ile tedaviye başlanabilir. Daha kısa süreli uygulamalarda ağrının tekrarlaması çok sıktır. Sabitleme sona erdirilse de 10-12 hafta daha yüklenmeli kullanımdan sakınılması önerilir. Sabitleme sonrası şikayetleri devam eden veya çabuk tekrarlayan kişilerde sabitleme süresi uzatılabilir. İyileştirici veya ağrıyı azaltıcı enjeksiyonlar sabitleme ile kullanılabilir. Uzun süreli sabitleme, enjeksiyon ve sakınma tedavileriyle yeterli iyileşme elde edilemediğinde artroskopik veya açık ameliyatlar önerilir. Hasarın derecesine göre tamir veya temizleme işlemleri sonrası uzun süreli rehabilitasyonla iyileşme elde edilir.
Sağlıkla ve bilgiyle kalın
Daha fazla bilgi için
0 539 708 2895
www.bulentdaglar.com