Prof.Dr. Bülent Dağlar MENÜ

Omuz Eklem Tedavileri

Omuz Eklem Tedavileri omuz eklemi ve çevreleyen dokuların hasarından kaynaklanan ağrı ve diğer semptomları gidermek için omuz bölgesinde gerçekleştirilen tüm işlemleri kapsar. Omuz geniş ve çok yönlü bir hareket aralığına sahip bir eklemdir. Omzunuzda hissettiğiniz herhangi bir terslik, özgürce hareket etme yeteneğinizi engelleyebilir ve çok fazla acı, ağrı ve rahatsızlığa sebep olabilir.

Telefon : 0539 708 2895
Adres : Kızılırmak Mahallesi, 1443. Cadde 25, 1071 Plaza No:85 D:A Blok, Kat 11


Omuz, üç temel kemik yapısına sahip küresel bir eklemdir: humerus (uzun kol kemiği), klavikula (köprücük kemiği) ve kürek kemiği (omuz kanadı olarak da bilinir). Bu kemikler bir kıkırdak tabakası ile yastıklanmıştır. İki ana eklem vardır. Akromiyoklaviküler eklem, skapulanın en üstte bulunan bölgesi ile klavikula arasında yer almaktadır.
Glenohumeral eklem, humerus kemiği üzerinde bulunan top şeklindeki üst kısmından ve skapulanın dış kenarından oluşmaktadır. Bu eklemin diğer adı da omuz eklemi olarak geçmektedir.
Omuz eklemi bedenimizde bulunan en hareketli eklem özelliğini taşımaktadır. Omuzu ileri ve geri hareket ettirebilen bu eklemdir. Bununla birlikte kolumuzun dairesel bir hareketle hareket etmesine olanak tanımaktadır. Tüm bunların yanında kolumuzun vücuttan yukarı ve uzağa hareket etmesine izin verir. Omuzlar hareket için kuvveti rotator manşet adı verilen bir kas grubundan alır.
Rotator manşet dört tendondan oluşur. Tendonlar kasları kemiklere bağlayan dokulardır. Rotator manşetin etrafında bulunan tendonlar veya kemik yapıları hasar almış veya şişmiş ise, kolunuzu başınızın üzerinde tutmak ve kaldırabilmek ağrılı veya zor olabilir.
El işi gerektiren işler yaparak, spor yaparak ve hatta tekrarlayan hareketlerle omzunuzu incitebilirsiniz. Sadece hareket gerektiren işler yapmak değil bazı hastalıklar da omuza yayılan ağrıya neden olabilir. Bunlara servikal omurga (boyun) hastalıklarının yanı sıra karaciğer, kalp veya safra kesesi hastalığı dahildir. Kişiler yaş aldıkça, özellikle 60 yaşından sonraki dönemlerde omzunuzla ilgili problemler baş göstermesi daha muhtemeldir. Bunun sebebi ise, omzu saran yumuşak dokuların yaş alan bireylerde dejenere olma olasılığının daha fazla olmasındandır. Birçok durumda, omuz ağrısını evde tedavi edebilirsiniz ancak bununla birlikte ilerleyen aşamalarda fizik tedavi, ilaçlar veya ameliyat da gerekli olabilir.

Omuz Ağrısının Sebepleri Nelerdir?

En yaygın olan neden rotator manşet olarak bilinen hareket ettirici gücü oluşturan kas ve tendonlardaki sorunlardır. Omuz ağrılarının bir diğer nedeni kemikler arası mesafenin kemik çıkıntılar, sert iyileşme dokuları veya şiş yapılar nedeniyle oluşan sıkışmalardır. Omuz çevresindeki sinirlerin dar bölgelerden geçerken benzer sebeplerle baskı altında kalması da omuz ağrısı yapar.
Bazı durumlarda omuz ağrıları, boyun veya kol bölgeleri başta olmak üzere vücudunuzdaki başka bir yerin yaralanmasının sonucu olarak da oluşabilir. Bu, yansıyan ağrı olarak bilinmektedir. Yansıyan ağrılar genel olarak omzunuzu hareket ettirdiğinizde daha da kötüleşmemektedir.

Omuz ağrısının diğer nedenleri şunlardır:

  • Artrit
  • Kıkırdak bozulmaları
  • Yırtık (kopuk) rotator manşet tendonları
  • Boyun veya omuzda sıkışmış sinir
  • Kırık omuz veya kol kemiği
  • Donmuş omuz
  • Aşırı kullanım ya da yinelenen kullanma sebebi ile yaralanma
  • Omurilik yaralanması

Omuz Ağrısı İçin Tedavi Seçenekleri Nelerdir?

Ameliyatsız tedavi seçenekleri arasında dinlendirme, fiziksel tedavi, askı veya omuz immobilizeri ile tespit sayılabilir. Ayrıca nonsteroid antiinflamatuar ilaçlar (NSAID’ler) veya kortikosteroidler gibi ilaçlar da reçete edebilir. Kortikosteroidler, ağız yoluyla alınabilen veya doğrudan omzunuza enjekte edebilecek güçlü anti-inflamatuar ilaçlardır.
Derin bir eklem olsa da yaklaşık yirmi dakika buz uygulanması ağrıyı azaltmada yardımcı olabilir. Günlük hayata dönmeden önce omzumuzu birkaç gün dinlendirmek ve ağrıya sebep olabilecek hareketlerden uzak kalmak yardımcı olabilir. Aktiviteleri sınırlamak da ağrınızın geçmesine yardımcı olabilecektir. 
Tüm bu tedavilerin sonuç vermediği durumlarda tekrar doktora başvurmanız sorununuzun daha da kötüye gitmesini engelleyecektir.
Yeterli süre uygun tedavilere rağmen şikayetler azalmadığında ameliyatlı tedaviler söz konusu olabilir

Aşağıdaki durumları tedavi etmek için omuz ameliyatı önerilebilir:

  • Artrit, osteoartrit veya romatoid artritin neden olduğu omuz iltihabı
  • Bursit 
  • Gevşek veya yırtık kıkırdak gibi kıkırdak sorunları
  • Üst kol kemiği (humerus) veya köprücük kemiği (klavikula) kırığı
  • Omuz ekleminin sertliği olan adheziv kapsülit 
  • Rotator manşet yırtıkları, hem kısmi hem de tam yırtıklar
  • Sık tekrarlayan omuz çıkığı
  • Bazı omuz bağlarının kısmen veya tamamen yırtılması olan bir omuz ayrılması
  • Tendinit veya daha konservatif tedaviye yanıt vermeyen tendonunuzun iltihabı
  • Rotator manşet onarımı yaparken cerrah yırtık olan bir rotator manşeti yerine yeniden takar. Omuz ekleminizdeki yırtık bir tendonun tedavisidir.
  • Yumuşak doku onarımı, omuz kaslarındaki hasarının tedavisi

RANDEVU TALEP FORMU

    Sosyal Medyada Biz
    [instagram-feed]
    Prof.Dr. Bülent Dağlar Prof. Dr. Bülent DAĞLAR Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı
    0539 708 2895