Prof.Dr. Bülent Dağlar MENÜ

Kırık ile Çatlak Arasında Fark Var mıdır?

Kırık ile Çatlak Arasında Fark Var mıdır?

Kırık kemik bütünlüğünün bozulduğu bir yaralanmadır. Kırığı oluşturan kuvvet kemikle birlikte üzerindeki tüm dokulara da zarar verir. Bu nedenle kırığın en modern tanımı günümüzde “kemik bütünlüğünün bozulduğu yumuşak doku yaralanması” olarak benimsenmiştir. Bu yeni tanım kırık tedavisinde en önemli belirleyici olan yumuşak dokuların önemini belirtmesi açısından da son derece değerlidir.

Kırıklar kemikteki ve kemiği çevreleyen dokulardaki hasar miktarına göre derecelendirilebilirler. Buna göre basit bir sınıflama ile kırıkları kapalı kırıklar (cilt bütünlüğünün bozulmadığı) ve açık kırıklar (kırıklı bölgenin üzerindeki cildin kırıkla dış ortam ilişkide olacak şekilde bozulduğu) olarak ikiye ayırmak mümkündür. Yine her iki gruptaki kırıklar tam olmayan, tam kırıklar, az yer değiştirmiş tam kırıklar ve çok yer değiştirmiş tam kırıklarla parçalı kırıklar olarak kendi içlerinde alt gruplara ayrılarak sınıflanabilir.

Şekil 1 A) çocuk radius distal ucunda tam olmayan (inkomplet) kırık,

B) Çocuk radius distal ucunda tam (komplet) kırık. A daki kırık halk arasında sıklıkla çatlak olarak isimlendirilir

Çatlak, ortopedi ve travmatoloji anabiliminden çok halk arasında kullanılan bir isimlendirmedir. Kemik ve yumuşak doku hasarı az olan, genellikle tam olmayan ve yer değiştirmemiş kırıklar için kullanılır. Hafif dereceli bir yaralanma olduğu için tedavisi de genellikle basit yöntemlerle yapılır.

Özet olarak çatlaklar basit yaralanmalar sonucu oluşan genellikle tam olmayan veya tam fakat hiç yer değiştirmemiş kırıklar olarak tanımlanabilir.

Sağlıkla ve bilgiyle kalın.

RANDEVU TALEP FORMU

    Sosyal Medyada Biz
    [instagram-feed]
    Prof.Dr. Bülent Dağlar Prof. Dr. Bülent DAĞLAR Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı
    0539 708 2895