Doğuştan Kalça Çıkığı Nedir? Ne Değildir?
Doğuştan kalça çıkığı (DKÇ) ortopedi literatüründe gelişimsel kalça çıkığından daha nadir görülen, bebeğin kalçasını doğum öncesi etkilenmelerle birlikte doğumda kalçanın çıkık olduğu durumlardır. Gelişimsel kalça displazisi (GKD) ile aynı durum değildir. GKD de doğumda gelişme farklılığı olsa da kalçaların önemli bölümü tam çıkık değildir. GKD ile ilgili geniş bilgi için https://cocukortopediankara.com/gelisimsel-kalca-displazisi/ sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
DKÇ Neden Olur?
DKÇ bebeğin birden fazla sistem ve bölgesini etkileyen rahatsızlıklarda, özellikle iskelet sistemindeki birden fazla bölgede görünür şekil bozukluğu saptandığında kalçalarda doğuştan çıkık olabilir. Artrogripozis, spinal disrafizm (meningomyelosel gibi), ileri gevşeklik oluşturan bağ dokusu hastalıkları (Ehler Danlos, Larsen, Sticler sendromları gibi), uterus anomalileri, intrauterine amniyotik bantlar, konjenital diz çıkığı, anne karnında makat duruş gibi durumlarda kalça doğuştan çıkık olabilir.
GKD ve DKÇ Tedavileri Arasında Fark Var mıdır?
Temel prensiplerde belirgin farklılık yoktur. Tanı konulur konulmaz en az zararlı yöntemlerle eklem düzeltilmeye çalışılır. Konjenital çıkıklarda GKD ye göre cerrahi tedavi uygulanma ihtimali ve yeniden çıkık, ikincil displazi, avasküler nekroz ve hareket kısıtlılığı gibi komplikasyonların görülme oranları daha fazladır.
Kalça displazisi ile ilgili daha geniş bilgi için https://cocukortopediankara.com/gelisimsel-kalca-displazisi/ adresinindeki makalemizi okuyabilir, https://youtu.be/Ox5hBcaYjpo ve https://youtu.be/94kNLKgoQ5E adreslerindeki videoları izleyebilirsiniz.
Sağlıkla ve bilgiyle kalın.
Prof.Dr. Bülent Dağlar