Prof.Dr. Bülent Dağlar MENÜ

Baker Kisti

Baker Kisti Nedir? Kötü bir kist midir? Nasıl Tedavi Edilir?

Baker kisti dizin arka bölümünde (popliteal bölge, poplitea) şişlik ve dolgunluk hissi olarak belirti veren iyi huylu bir durumdur.

Şekil 1 Diz ekleminin arka bölümündeki elastik, yarı hareketli, ağrısız şişlikler Baker kisti olabilir

Eklem sıvısının dizdeki zayıf arka bölgeden dışa kaçması ile oluşur. Tek veya birden fazla kesecik şeklinde olabilir. Baker kistinin kendisi nadiren şikayet yapar. Genellikle diz içindeki hasarlı yapılar nedeniyle kalitesi bozulan ve miktarı artan diz eklem sıvısının basıncı ile boyutu artabilir.


Şekil 2 Baker kisti, diğer adıyla popliteal kist diz eklemi ile ilişkili bir şişliktir

Dizin arkaya vuran ağrılı durumları kistin ağrı yaptığı algısına neden olabilir. Çok nadiren boyutu çok arttığında çevre dokulardaki baskısı ile ağrı oluşturabilir. Boyutu arttığında dizin bükülmesi ile basınç daha da artacağından baskı hissi ve nadiren hareket kısıtlılığı nedeni olabilir. Yine çok nadiren içindeki sıvı enfeksiyon kaynağı olduğunda buna bağlı şiddetli ağrı, ateş ve hareket azalması oluşturabilir. Uzun süreli olduğunda nadiren zayıf duvarı nedeniyle kist patlayabilir ve bacakta şişlik, morluk, sertlik ve şiddetli ağrı oluşturabilir. Bu bulgular zaman zaman derin ven trombozu (DVT, toplardamar tıkanıklığı) ile karışabilir.
Diz eklemi kaynaklı vücudun kendi sıvısı ile dolu olduğundan kötü huylu değildir. Tipik muayene ve inceleme bulgularında farklı bulgular olduğunda dizin bu bölgesinde oluşabilecek kötü huylu diğer durumlardan ayrımı yapılmalıdır.
Klinik muayene, ultrasonografi ve/veya manyetik rezonans inceleme tanı için yeterlidir.
Baker kistleri büyük çoğunlukla tedavi gerektirmez. Oluşumlarına neden olan diz içi durumların tedavisi ile kistlerin boyutlarında küçülme olabilir. Diz içi sebep ortadan kaldırılmadan yapılacak Baker kisti tedavileri sıklıkla tekrarlamalar ile sonuçlanır. Aşırı büyük ve bası yakınmaları ile bacakta diğer bulgular oluşturan Baker kistlerinde kalın iğne ile basıncı azaltacak boşaltma yapılabilir. Bunun kesin çözüm olmayacağı bilinmelidir. Çok nadiren duvarı kalınlaşmış uzun süreli Baker kistleri çok büyüdüklerinde açık cerrahi ile çıkartılabilir.
Baker kistleri iyi huyludur ve sıklıkla özel tedavi gerektirmezler. Diz içinde eklem sıvısının kalitesini azaltarak miktarını arttıran durumlar tedavi edildiğinde Baker kisti tedavisi de yapılmış olur.

Sağlıklı ve hareketli günler dilerim

Prof. Dr. Bülent Dağlar
+90 539 708 2895
www.bulentdaglar.com

RANDEVU TALEP FORMU

    Sosyal Medyada Biz
    [instagram-feed]
    Prof.Dr. Bülent Dağlar Prof. Dr. Bülent DAĞLAR Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı
    0539 708 2895